Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest wtorek, 11 sierpnia 2020, 16:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: moc elektrowni
PostNapisane: niedziela, 20 maja 2012, 20:11 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): niedziela, 20 maja 2012, 19:53
Posty: 5
witam serdecznie.
jestem nowym userem i przymierzam się do zbudowania mew
proszę doświadczonych posiadaczy mew o info i wytłumaczenie (chyba podstawowych) spraw.
Otóż zastawiam się nad obliczeniami dotyczącymi ilości wyprodukowanej energii, którą w przyszłości skupi zakład energetyczny.
Rozumiem, że moc elektrowni liczymy według wzoru (uproszczonego) średnioroczny przepływ x wysokość spadku x sprawność
przy założeniu, że
przepływ =1,3m3/s
h =2,6m
sprawność = 80%
moc elektrowni wyniesie ...?
To pierwsze pytanie.
Drugie - to jak na podstawie tych parametrów wyliczyć ilość wyprodukowanego prądu w skali miesięcznej i rocznej.

Podam konkretny przykład z operatu:
Przełyk instalowany turbiny Qi=1,2m3/s
Spad maksymalny Hmax=2,6m
Moc instalowana wynosi 19KW

Chodzi mi o wytłumaczenie spraw związanych z :
- ustaleniem na podstawie parametrów mocy elektrowni,
- ustaleniem średniorocznej produkcji prądu, którą sprzedam
- co to jest moc instalowana

Sorry za banały ale będę wdzięczny za wskazanie krok po kroku jak obliczać na podstawie paramentów cieku:
- jaką turbinę założyć (jakiej mocy)
- ile energii wyprodukuję

Pewnie mylę niektóre pojęcia, ale proszę mi wybaczyć...
Z góry dzięki
Pozdr.
-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 maja 2012, 21:29 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 670
Lokalizacja: Jelenia Góra 407m n.p.m
Zwykle na takie pytania odpowiadam ale tym razem nie odpowiem. Może ktoś inny. Nie chodzi o to abym działał jakoś nieprzychylnie wobec chętnych do aktywności ale aby wykazali autentyczne zaangażowanie, że nie jest to słomiany zapał. Tak więc Kolego ja Tobie odpowiem na tematy o które pytasz ale dopiero gdy napiszesz drugi post o tych sprawach po czasie na krótszym niż dwa tygodnie. Jeśli Ci nie przejdzie to działamy.
Na PW dostaję sporo zapytań o kogenerację i niby od userów poważnych ale .... jeden pyta ile dostanie certyfikatów za produkcje chłodu, innego interesują kogeneratory ponad 1 MW ale przekonuje, że takiego prądu nie wolno sprzedawać, trzeci nie skojarzył, że gaz płynny jest droższy i nie chce gazu z sieci z przyczyn ambicjonalnych, ktoś znowu zrobił spostrzeżenie, że progów wodnych jest wiecej niż obiektów ogrzewanych gazem. Odpowiadam wytrwale ale czy to coś daje skoro po kilku postach przestają pisać?
To jest dział "Jak i od czego zacząć". Podszkolić sie, interesować, myśleć logicznie, posiąść jakiś chciaż drobny zasób wiedzy, pobyć trochę na forum i wtedy pytać. Zawsze ktoś coś odpowie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2012, 01:18 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 23:38
Posty: 78
Lokalizacja: Warszawa
Witam

Cóż mogę napisać. Sam ponad rok temu zaczynałem. Na forum jest wszytko. Pytania są niekonkretne.

Spróbuj może zacząć od zaznajomienia się z kalkulatorem turbin Kaplana, który jest na tym forum.
Wrzuć tam swoje dane i zobacz co wyjdzie. Na pewno odpowiesz sobie na pierwsze pytanie. I dlaczego tak wychodzi ?
Ile w roku wyprodukujesz?W miesiącu ? a którym? :D Tyle ile przepłynie przez turbinę wody. A ile przepłynie. Krzywe przepływów, zlewnie rzek , lata mokre i suche, wszystko tu jest.

Moc instalowana to chyba maksymalna moc jaką możesz oddać do sieci. Wynikająca z warunków przyłączeniowych od gestora sieci? Mylę się koledzy? Możliwe ,uczę się cały czas :)

Pozdrawiam


Coincidence


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2012, 15:19 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): niedziela, 20 maja 2012, 19:53
Posty: 5
Witam ponownie.
Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się, że od razu ktoś pomoże, na ale brnę dalej...

Ok. rozumiem, że na ilość wyprodukowanej energii ma wpływ wiele czynników (lata mokre, suche, krzywe przepływów i inne).
Zgodnie z sugestią wrzuciłem moje dane do kalkulatora, oto co wyszło:
Turbina Kaplan 3-łopaty 4-łopaty
Przepływ 1200 l/sek 1200 l/sek
Srednica wirnika 516 mm 610 mm
Obroty 572 obr/min 383 obr/min
Moc turbiny P 28 kW 27 kW
Moc elektryczna P el 25 kW 25 kW

Jak to się ma do operatu. Nie wiem :)
zaglądam jeszcze w krzywe przepływu z operatu, nie umiem tego zinterpretować, być może to będzie pomocne. Załączam skany.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Ostatnio edytowano wtorek, 22 maja 2012, 09:14 przez idrivefive, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2012, 20:12 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 19 stycznia 2012, 17:36
Posty: 20
Może ja się wykażę
Z parametrów spadu moc osiągana powinna się mieścić między 23 a 27 kW w zależności od jakości wykonania instalacji.
Ile prądu rocznie wyprodukujesz ? OTO JEST PYTANIE.Zależy to od wielu czynników i tak np:
1. Jakie będą faktyczne przepływy, bo przepływy z operatu to przeważnie jest radosna twórczość autora i są z zasady zawyżone. Jeśli te wykresy które zamieściłeś to są wszystkie wykresy z operatu to autor jego jest wybitnym ściemniatorem. Jeśli masz inne to zamieść. głównie chodzi o wykres przepływu i jego ilości dni w roku a nie RZ. zw. w co nikomu do niczego nie jest potrzebne
2. Jak faktycznie kaplan będzie się regulował i czy będzie dawał jakiś prąd przy małych przepływach.
3. Jak się będziesz obchodził z elektrownią

Moc instalowana- to moc max instalacji którą sobie zbudujesz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2012, 21:01 
Offline
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 30 maja 2005, 01:00
Posty: 1114
Sprawdź statystyczną (z wielolecia) częstotliwość przepływów tzn. ile wody płynie przez ile dni w roku. Odnieś te dane do przełyku turbiny ( nie łyknie więcej jak w projekcie), uwzględnij wysokość spadu ( jest zmienna i zależy od przepływów). Uwzględnij średnią sprawność turbozespołu 60%. Policz, z wykorzystaniem powyższych wskazówek, średnią moc chwilową. Pomnóż ją przez 350 dni w roku, pomnóż przez 24 godz. dziennie, pomnóż przez cenę 1kWh - ok. 0,45 zł. Jak tak zrobisz to nie odczujesz zawodu z powodu nietrafionej inwestycji.

P.s. Wywal te wykresy z operatu w swoim poście , gdyż nie można czytać wiadomości w normalnym formacie.

P.s 2. Przykład pitolenia kotka przy pomocy młotka:

narek napisał(a):
Zwykle na takie pytania odpowiadam ale tym razem nie odpowiem. Może ktoś inny. Nie chodzi o to abym działał jakoś nieprzychylnie wobec chętnych do aktywności ale aby wykazali autentyczne zaangażowanie, że nie jest to słomiany zapał. Tak więc Kolego ja Tobie odpowiem na tematy o które pytasz ale dopiero gdy napiszesz drugi post o tych sprawach po czasie na krótszym niż dwa tygodnie. Jeśli Ci nie przejdzie to działamy.
Na PW dostaję sporo zapytań o kogenerację i niby od userów poważnych ale .... jeden pyta ile dostanie certyfikatów za produkcje chłodu, innego interesują kogeneratory ponad 1 MW ale przekonuje, że takiego prądu nie wolno sprzedawać, trzeci nie skojarzył, że gaz płynny jest droższy i nie chce gazu z sieci z przyczyn ambicjonalnych, ktoś znowu zrobił spostrzeżenie, że progów wodnych jest wiecej niż obiektów ogrzewanych gazem. Odpowiadam wytrwale ale czy to coś daje skoro po kilku postach przestają pisać?
To jest dział "Jak i od czego zacząć". Podszkolić sie, in- teresować, myśleć logicznie, posiąść jakiś chciaż drobny zasób wiedzy, pobyć trochę na forum i wtedy pytać. Zawsze ktoś coś odpowie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 06:50 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): niedziela, 20 maja 2012, 19:53
Posty: 5
adas63 napisał(a):
Może ja się wykażę
Z parametrów spadu moc osiągana powinna się mieścić między 23 a 27 kW w zależności od jakości wykonania instalacji.
Ile prądu rocznie wyprodukujesz ? OTO JEST PYTANIE.Zależy to od wielu czynników i tak np:
1. Jakie będą faktyczne przepływy, bo przepływy z operatu to przeważnie jest radosna twórczość autora i są z zasady zawyżone. Jeśli te wykresy które zamieściłeś to są wszystkie wykresy z operatu to autor jego jest wybitnym ściemniatorem. Jeśli masz inne to zamieść. głównie chodzi o wykres przepływu i jego ilości dni w roku a nie RZ. zw. w co nikomu do niczego nie jest potrzebne
2. Jak faktycznie kaplan będzie się regulował i czy będzie dawał jakiś prąd przy małych przepływach.
3. Jak się będziesz obchodził z elektrownią

Moc instalowana- to moc max instalacji którą sobie zbudujesz


Czyli mam rozumieć, że dane z mojego operatu mogą się nie pokrywać z rzeczywistością...? Tak, tak, to wszystkie wykresy, nie ma w operacie wykresu dotyczącego przepływu i jego ilości. Czy takie wykresy powinny być w standardowym operacie? Skoro go tam nie ma, jakie działania sugerujesz podjąć, żeby poznać przepływy. Jest to pierwszy operat jaki miałem w ręce. Zastanawia mnie też kwestia przekroczenia stanów ostrzegawczych - po ich przekroczeniu, co w praktyce dla elektrowni oznacza zapis z operatu ? - cytuję:
Jeżeli na jazie piętrzenie osiągnie poziom ostrzegawczy 246,8 należy rozpocząć otwieranie zasuw tak aby rzędna zwierciadła wody nie przekroczyła Maksymalnego Poziomu Piętrzenia tj. 246,9. Po przejściu wezbrania można zasuwać zasuwy jeżeli poziom wody będzie opadał poniżej poziomu ostrzegawczego progu tj. 244,6.

Dodam jeszcze, że w elektrowni jest kanał derywacyjny fi 800, a zainstalowana turbina to Francisa.

A i jeszcze jedno - jak się ma moc osiągana, o której piszesz (na podstawie parametrów spadu) do mocy instalowanej?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 06:56 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): niedziela, 20 maja 2012, 19:53
Posty: 5
szam1953 napisał(a):
Sprawdź statystyczną (z wielolecia) częstotliwość przepływów tzn. ile wody płynie przez ile dni w roku. Odnieś te dane do przełyku turbiny ( nie łyknie więcej jak w projekcie), uwzględnij wysokość spadu ( jest zmienna i zależy od przepływów). Uwzględnij średnią sprawność turbozespołu 60%. Policz, z wykorzystaniem powyższych wskazówek, średnią moc chwilową. Pomnóż ją przez 350 dni w roku, pomnóż przez 24 godz. dziennie, pomnóż przez cenę 1kWh - ok. 0,45 zł. Jak tak zrobisz to nie odczujesz zawodu z powodu nietrafionej inwestycji.


To jest konkret, ale pytanko
Załóżmy, że statystyczny przepływ jest na poziomie 3m3/s - rozumiem, że skoro przełyk turbiny jest 1,2 m3, to w obliczeniach należy zawsze przyjąć 1,2 ? I co w przypadku, gdy hipotetycznie przepływ będzie wynosił 1m3/s?
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 07:11 
Offline
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 30 maja 2005, 01:00
Posty: 1114
Wywal wreszcie te wykresy z operatu, bo wiadomości nie można czytać normalnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 09:01 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2011, 18:05
Posty: 153
szam1953 napisał(a):
Wywal wreszcie te wykresy z operatu, bo wiadomości nie można czytać normalnie.


Szam,
na dole okna przeglądarki masz taki pasek. Musisz sobie nim przesunąć.

Jeżeli obrazki się wolno ładują i w normalnym czytaniu przeskadzają przeskakujące posty to powinienenś zainwestować w szybsze łącze.

Co do pytań kolegi. Ehh. Literatura. Byle wpis w googlach dałby Ci odpowiedzi na temat mocy zainstalowanej, produkcji itd. Znalazłbyś pewnie jakieś kalulatory produkcji jakbyś się mocno postarał. Poza tym porzytaj o konkretnych już pracujących elektrowniach. Podejrzyj coś na zdjęciach i wyobraź sobie swoją. Potem trochę wiedzy kolegów i jak będzie się to wszystko opłacać to....

MK


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 09:08 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): wtorek, 22 maja 2012, 07:35
Posty: 3
STARY MŁYN - proszę doświadczonych w MEW o obiektywną opinie (korektę).
Jestem właścicielem miejsca gdzie kiedyś był taki młyn. Myślę o jego odbudowie ale przed tym chcę się dowiedzieć czy warto. Zrobiłem podstawowe pomiary i wygląda to następująco. Szerokość rzeki 10m, głębokość 1m, prędkość 10m w 19s. Moje obliczenia dają mi około 5000l/s czy to jest możliwe?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 13:46 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): niedziela, 20 maja 2012, 19:53
Posty: 5
szam1953 napisał(a):
Wywal wreszcie te wykresy z operatu, bo wiadomości nie można czytać normalnie.


zmniejszyłem wagę dla kolegi :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 20:37 
Offline
jestem tu nowy

Dołączył(a): czwartek, 19 stycznia 2012, 17:36
Posty: 20
idrivefive napisał(a):
adas63 napisał(a):
Może ja się wykażę

Czyli mam rozumieć, że dane z mojego operatu mogą się nie pokrywać z rzeczywistością...? Tak, tak, to wszystkie wykresy, nie ma w operacie wykresu dotyczącego przepływu i jego ilości. Czy takie wykresy powinny być w standardowym operacie? Skoro go tam nie ma, jakie działania sugerujesz podjąć, żeby poznać przepływy. Jest to pierwszy operat jaki miałem w ręce. Zastanawia mnie też kwestia przekroczenia stanów ostrzegawczych - po ich przekroczeniu, co w praktyce dla elektrowni oznacza zapis z operatu ? - cytuję:
Jeżeli na jazie piętrzenie osiągnie poziom ostrzegawczy 246,8 należy rozpocząć otwieranie zasuw tak aby rzędna zwierciadła wody nie przekroczyła Maksymalnego Poziomu Piętrzenia tj. 246,9. Po przejściu wezbrania można zasuwać zasuwy jeżeli poziom wody będzie opadał poniżej poziomu ostrzegawczego progu tj. 244,6.

Dodam jeszcze, że w elektrowni jest kanał derywacyjny fi 800, a zainstalowana turbina to Francisa.

A i jeszcze jedno - jak się ma moc osiągana, o której piszesz (na podstawie parametrów spadu) do mocy instalowanej?

Z tych danych ( wykresy) które podałeś nic nie wynika dla elektrowni. A ważne jest ile będzie wody dla elektrowni i to faktycznie a nie statystycznie. Założyłem, że podany przez ciebie przepływ 1,3m3/s to przepływ średni. I tak dla przykładu może się okazać, że przez 90 dni będzie płynęło 0.33 m3/ s a przez 30 dni 10 m3/s Efekt tego może być taki, że przez te 120 dni nic nie wyprodukujesz bo 0,33 m3/s to za mało aby turbina dała prąd a 10m3/s zniweluje ci spad do np. 1,5m i też turbina nie ruszy. Oczywiście średnia w roku może wyjść na te 1,3 m3/s no i co z tego skoro przez 4 miesiące stoisz. Jak chcesz się czegoś jeszcze dowiedzieć to podaj wszystkie dane dotyczące przepływów z tego operatu.
Ponadto jak widzę elektrownia jest w kanale derywacyjnym to podaj ile wody musisz bezproduktywnie puszczać przez koryto aby zapewnić przepływ biologiczny( to musi być w pozwoleniu wodnoprawnym)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL