Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 03:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy warto???
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 16:02 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
witam znalazłem jaz dosyc dobrze zachowany spietrzenie dało by sie osiągnąc 2m może więcej, przepływ mierzony wczoraj to 0.45m szesciennego/s koprką dysponuje kolega :) ja mam pare złotych i chęci :lol: i mysle ze silnik tez bym u siebe znalazł odpwiedni ok 7 KW który może byc prądnica prawdopodobnie?:lol: w kalkulatrzorze sprawdzałem to wyszło mi kilkanascie tysięcy rocznie na poczatek mogło by byc :) tylko teraz jaki byłby koszt wybudowania MEW przybliżony tego przynajmniej, może ktos mi podpowie co i jak ( jakie rożwiążania najlepsze) bede bardzo wdzięczny wysłałem do admina zdjęcia tego jazu może sie ukażą tutaj mam nadzieje:)
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 09:53 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
a teraz podsyłam linki do zdjęć do admin hyba nie sprawdza poczty lub miałem zły adres:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/op5 ... 70vvc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/rqi ... 8xdhd.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/qfz ... don5l.html

i ponawiam pytanie czy warto?? i PROSZĘ o pomoc w ustaleniu przyblizonych kosztów i rozwiązań

pozdrawiam i liczę na pomoc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 10:49 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 449
Lokalizacja: Dom Wielkopolska, MEW Zachodniopomorskie
Hrabio, spokojnie. Piętrzenia to tam wielkiego nie osiagniesz, na moje oko to tam jest ok. 1 m. nie wiem jak jest głęboko, koparką za dużo też nie wyciągniesz, widać, że teren nizinny i kopać musiałbyś kilka kilometrów. Owszem, z kalkulatora wychodzi 7 kW, możesz dobrać sprzęt na 7 kW, ale może też się okazać, że w porywach wyciągasz 4kW, a przeciętnie 2,5, np. Pierwsze koty za płoty, odpuść sobie tą lokalizację i poczekaj z nią aż ceny energii podskoczą, że i takie lokalizacje będą opłacalne. Takie jest moje zdanie, być może ktoś Ci powie inaczej, a Ty i tak zrobisz jak uważasz.

P.S. Czy na jednej z fotek mężczyzna w okularach i atrakcyjna brunetka to Państwo Hrabiostwo? :lol:

Pozdrawiam
Sasza


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 10:57 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
oj nie to nie my :lol:
a jak myslisz jaki koszt byłby wybudowania MEWki na tym jazie czy można by zamknąć to w 20 tyś 30, 40???


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 11:04 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 449
Lokalizacja: Dom Wielkopolska, MEW Zachodniopomorskie
A daleko jest linia energetyczna? Wiele zależy od warunków przyłączenia jakie narzuci Ci energetyka, jak każą Ci coś budować, jakaś stacja trafo, czy coś podobnego to w 100 tyś. się nie zmieścisz.

Poszujak innej lokalizacji, na pewno coś znajdziesz i znów będziesz miał wypieki na twarzy! 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 11:09 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
od lini energetycznej jest z 30 metrów

ale bede sie też rozglądał za inną lokalizacją...:) chociaż ta jest bardzo blisko domu mojego:) i jeszcze jednop pytanie kiedy jest więcj wody w zimie czy w lecie? ( nie wspominając oczywiście wiosny kiedy jest najwięcej)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 11:26 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 449
Lokalizacja: Dom Wielkopolska, MEW Zachodniopomorskie
Więcej wody, przeważnie jest zimą, woda tak nie paruje jak w lecie, przeważnie więcej jest opadów, ale zimy też mogą być suche. W zimie rolnicy nie nawadniają swoich upraw i przeważnie poziom wód gruntowych jest wyższy niż w lecie, choć od dłuższego czasu w Polsce wciąż bardzo niski.
Rok temu zima była sprzyjająca dla elektrowniarzy, sir Bogas pisał: "jest pięknie", było mokro i długo nie było silnych mrozów.
Pobserwuj tą lokalizację, wstaw jakąś deskę z kreseczkami i obserwuj poziom wody, będziesz wiedział kiedy jest jej najwięcej, a w lecie zastanów się, czy przy letnim poziomie wody twoja mew będzie pracować?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 11:33 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
co to poziomu wody to jest tak: ta rzeka nie jest zbyt długa znaczy sie w tym miejscu gdzie mieści sie ten jaz jest to jakis 10 -ty kilometr rzeki bo wypływa ona za źródla czyli poziom wody raczej nie bedzie niższy niż jest tak mi sie wydaje ... a w czasie opadów i roztopów to raczej wyższy...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 11:48 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 449
Lokalizacja: Dom Wielkopolska, MEW Zachodniopomorskie
Za prawdę powiadam Ci, poziom wody może być niższy, a i samo źródełko też może wyschnąć! Widzę, że syndroma mew złapałeś na dobre, ale nie możesz stracić przez to zdrowego rozsądku. Jeżeli to jest 10-ty km rzeki, to zlewnia jest niewielka i w związku z tym poszukaj innej lokalizacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 12:10 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
oj Sasza sprowadziłes mnie na ziemie :( a czy byłbys wstanie ocenic wstępne koszty na podobnym jazie z podobnymi parametrami??? orirntacyjnie + - 5 tys złotych:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 12:36 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 449
Lokalizacja: Dom Wielkopolska, MEW Zachodniopomorskie
Niestety, nie podejmę się.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 13:10 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lutego 2005, 01:00
Posty: 405
Jaz na 100% należy do melioracji, na pewno do nawodnień. W lecie nie będzie nawet kropelki wody bo wszystko pójdzie na pola. Max piętrzenie tam to 1,5 metra. Jeśli już się ludzie rzucają na takie miejsca to znaczy że naprawdę nie ma już gdzie budować. Taka miejscówka to tylko jako hobby.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 13:29 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
tego jazu nikt nie eksploatuje , i nikt nie nawadnia pól ... w takiej pozycji ejst od kilkunast lat


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 22:22 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 września 2004, 01:00
Posty: 436
Lokalizacja: Dolnosląskie
Zaczniesz coś robić – nagle przypomną sobie że im ten jaz jest potrzebny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 13:33 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 30 listopada 2005, 01:00
Posty: 184
[quote:4ecc2a755f="e-11"]Zaczniesz coś robić – nagle przypomną sobie że im ten jaz jest potrzebny[/quote:4ecc2a755f]
Niezupełnie. Możliwe że wygasła uchwała o nawodnieniach na tym terenie a wtedy to hrabia dyktowałby warunki. U mnie na rzece jest kilka jazów melioracyjnych i żaden nie eksploatowany bo MZMiUW nie ma aktualnych pozwoleń.
mpoplaw napisał że 100% wody pójdzie na pola - a gdzie przepływ nienaruszalny?
O ile w zimie nie ma dłuższych mrozów to istotnie wody może być więcej, jeśli są to naturalne strumyki, opady atmosferyczne itp pozostają związane na terenie zlewni w postaci śniegu i lodu, i stąd wiosną podczas roztopów mamy wielką wodę.
- I jeszcze jedno - nie zapominajcie że są ludzie którzy zamiast harować u kogoś za 2 tyś. woleliby malutką mewkę i pracować dla siebie. Nie wszystkim syndrom kojarzy się z "im więcej tym lepiej" a wszystko co nie daje dochodu większego niż ileśtam tysięcy jest nie warte zachodu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 11:15 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
2 tys na miesiąc to ja hyba bede zarabiłą za 20 lat narazie mam niewiele ponad 1 tyś!!!! i to mnie strasznie irutuje i staram sie znalezc drugie zródło finansowania tylko juz sam niewiem czy warto.....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 11:28 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 449
Lokalizacja: Dom Wielkopolska, MEW Zachodniopomorskie
Podobnych tematów jak ten Twój "czy warto" na tym forum było już kilka, również z fotkami. Padało tam takie stwierdzenie kolegi E11, że wszystko się opłaca, tylko zależy co chcemy osiągnąć, wiekszość lokalizacji bedzie opłacalna, ale będzie różny czas zwrotu nakładów inwestycyjnych. W Twoim przypadku nakłady finansowe będą niewiele mniejsze niż przy lokalizacji 2-3 razy większej ale czas zwrotu inwestycji będzie o wiele dłuższy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 12:27 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Dołączył(a): środa, 30 listopada 2005, 01:00
Posty: 184
Racja Sasza. Wody trochę mało i spad niewielki. Oglądałem obrazki. Szkoda że nie ma fotki od strony górnej wody ale z tego co widać nie ma szans zwiększenia spadu. To się będzie długo zwracać chyba żeby jakaś dotacja Z Unii :? Chyba jednak na budowanie od podstaw to trochę za mało.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 13:09 
Offline
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2005, 01:00
Posty: 29
Panowie uwżam że s 2m spadku udały by sie wyciągnąć na tym jazie brzegi maja jeszcze sporo zapasu, spiętrzenie wody na jazie o 1m powoduje podniesienie sie poziomu wody o 60 cm na 1 kilometrze, moge dodac ze moge bezpłatnie wypożyczyc koparke od kolegi i podnieśc jeszcze brzegi, chce dodac jeszcze że przed jazem nie ma pól uprawnych tylko łaki których niekt nie użytkuje...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 14:46 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 28 listopada 2004, 01:00
Posty: 309
Lokalizacja: Dom-Gliwice, MEW w budowie też
Witam
Sprawdź dla porządku czy wylotow drenażu lub innej kanalizacji nie ma. Ja znalazłem niezłe miejsce, z możliwością podpiętrzenia do przeszło 3m, gdyby... nie dwa wyloty kanalizacji deszczowej. A jej przeróbka to setki tysięcy (dw kilometry rury). Taki świat. Natomiast co do samego jazu: turbina wmontowana w zastawkę i skrzynka przyłączeniowa (ze sterowaniem, zabezpieczeniami,itp.)- czemu nie...Jeżeli wody wystarczy. Kiedyś robiłem projekt na dwie turbinki zastawkowe 750 mm (czyli większe niż tu) i wyszło w granicach 100tys. za całość. Oczywiście z zacnym udziałem prac własnych. Tu mniejszy jaz, ale ceny już inne. Warto chyba policzyć, po sprawdzeniu czy rzeczywiście nikogo nie podtapiamy i nie zalewamy czegoś. To warunek graniczny tematu. A temat można potraktować również w kategorii nauki przed wybudowaniem większej MEWki. Życzę wytrwałości.
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL