Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest środa, 17 października 2018, 03:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 11:55 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 29 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 344
Szukam urządzenia pomiarowego, którym można by zmierzyć wydajność kompresora powietrza.
Dane: Rurociąg tłoczny - średnica 10 cm, Wydajność kompresora - od 300 do 2000 m3/h, ciśnienie - do 2 bar
Macie jakieś pomysły?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 08:12 
Offline
Site Admin
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 stycznia 2004, 01:00
Posty: 660
Lokalizacja: kaszuby
Przepływomierz taki jak w samochodzie. Trudniej z kalibracją.

_________________
Nigdy nie myśl że ktoś inny jest głupszy od Ciebie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 09:42 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 29 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 344
A wynik nie będzie zależny od temperatury? U mnie są wahania od 0 do 150 st.C .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 22:09 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 765
Przepływomierze samochodowe przynajmniej ten który ja mam opierają się na zjawisku pomiaru prądu przepływającego przez rozgrzany drut przy czym powietrze schładza gdy większy przepływ znając opór grzałki i napięcie można obliczyć przepływ. oczywiście wymagany jest pomiar temp gazów.

Można wiedzieć do czego jest to potrzebne ?. Przepływomierzy jest cała masa google będzie pomocne póżniej telefon w dłoń :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 września 2014, 19:29 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 29 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 344
do pomiaru wydajności kompresora.
Mam ich kilkadziesiąt szt. i czasami są problemy z powietrzem. Gdybym miał taki przyrząd , byłoby szybciej z diagnozą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 września 2014, 19:44 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 22 września 2012, 13:37
Posty: 234
Hej,

dość hasłowo przedstawiłeś problem. Proponowałbym pomiar prądu pobieranego przez poszczególne silniki - gdy kompresor się nie zaciera powinna być zależność między prądem i wydajnością. Drugi prostszy sposób to pomiar powietrza zasysanego za pomocą możliwego do wykorzystania wiatromierza - musi oczywiście być możliwość odpowiedniego umieszczenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 19:24 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 29 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 344
Pierwszy odpada bo napęd jest z PTO w skrzyni biegów ciężarówki
O drugim już myślałem, tylko jak to zrobić?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 20:10 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 22 września 2012, 13:37
Posty: 234
A są to kompresory śrubowe czy tłokowe? Mają jakiś filtr na ssaniu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 14:45 
Offline
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Dołączył(a): niedziela, 29 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 344
Śrubowe, rotsa, hakowo-szczękowe. Filtry są


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 21:14 
Offline
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 22 września 2012, 13:37
Posty: 234
Hej,

a może coś z tego?

http://www.mera-sp.com.pl/katalog-produ ... wwodzAwAlg


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL